Już od jutra, czwartku 17 stycznia, dostępna będzie najnowsza dieta z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości”. Tym razem wśród fit propozycji znajdą się oryginalne dania wegetariańskie bazujące na warzywach i owocach. Polecamy!

Daktylowo – migdałowa jaglanka, kanapki z pikantną bazyliową pastą z tofu i awokado, pieczona papryka faszerowana soczewicą, kaszą jaglaną i pestkami dyni oraz sałatka z fasolki szparagowej, tofu, rukoli i orzechów nerkowca to propozycje smacznych i zdrowych posiłków, które już od jutra będzie można znaleźć w najnowszej diecie.

Proponowane dania nie tylko „kuszą” walorami smakowymi, są urozmaicone i proste w przygotowaniu ale, co najważniejsze, pomagają w efektywnej redukcji kilogramów.

Już dziś prezentujemy przepis na pieczoną paprykę faszerowaną soczewicą, kaszą jaglaną i pestkami dyni, która będzie występować w najnowszej diecie już od czwartku 17 stycznia. Smacznego!

Pieczona papryka faszerowana soczewicą, kaszą jaglaną i pestkami dyni

Pieczona papryka faszerowana soczewicą, kaszą jaglaną i pestkami dyni

Składniki:
Papryka czerwona, 1 duża (ok. 200 g)
Kasza jaglana, 50 g
Soczewica czerwona, nasiona suche, 40 g
Pestki z dyni, 20 g
Czosnek suszony lub świeży, 1 ząbek
Pieprz czarny do smaku
Olej rzepakowy, 10 g/1 łyżka

Wykonanie:
Paprykę przekrajmy wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne. Kaszę jaglaną oraz soczewicę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Oba składniki oraz pestki dyni mieszamy ze sobą i blendujemy. Dodajemy czosnek, pieprz cayenne i olej rzepakowy. Całość mieszamy. Farszem wypełniamy połówki papryki i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20-25 min.