Już od jutra, od wtorku 6 listopada, dostępna będzie najnowsza dieta z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości”. Tym razem wśród potraw z najświeższej puli diet znajdzie się m.in. Makaron pełnoziarnisty z sosem grzybowym. Już dziś prezentujemy przepis na to fit danie.

Odchudzanie z nami jest bardzo skuteczne, a dzięki mocy dietetycznych rozmaitości również urozmaicone i bardzo smaczne. Nasi pacjenci, co 14 dni podczas konsultacji, otrzymują nowe propozycje diet, „kuszących” walorami smakowymi przy jednoczesnej efektywnej redukcji kilogramów. Proponowane przepisy nie powtarzają się i są aktualizowane na bieżąco.

Już dziś prezentujemy przepis na Makaron pełnoziarnisty z sosem grzybowym, który będzie dostępny w najnowszej diecie już od wtorku, 6 listopada. Smacznego!

Makaron pełnoziarnisty z sosem grzybowym

Makaron pełnoziarnisty z sosem grzybowym

Składniki:
makaron pełnoziarnisty, 40 g
pieczarki (lub inne świeże grzyby), 100 g
mąka ryżowa (lub zmielone płatki ryżowe), 6 g ( łyżeczka)
mięso z ud kurczaka, 70 g
cebula biała, 20 g
jogurt grecki, 40 g
brokuły, 80 g
masło bez soli, 15 g
pieprz czarny do smaku
czosnek do smaku

Wykonanie:
Mięso kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i podpiekamy pod przykryciem 2-3 minuty. Pokrojone w plasterki pieczarki i startą na tarce cebulę wrzucamy do mięsa. Dodajemy masło, podlewamy ok. 200 ml wody i dusimy pod przykryciem, aż grzyby zmiękną. Tak powstały sos dzielimy na pół. Do jednej z części dodajemy wymieszaną z ok. 50 ml zimnej wody mąkę ryżową i blendujemy. Następnie obie części mieszamy i dodajemy jogurt. Doprawiamy do smaku. Ugotowany wg. przepisu na opakowaniu makaron polewamy sosem. Brokuły gotujemy i układamy na talerzu obok sosu z makaronem. Gęstość sosu możemy regulować wodą.