Czy ryba w panierce może być fit? Oczywiście, że tak! Już od jutra, czwartku 31 stycznia, będą mieli okazję przekonać się o tym pacjenci GACA SYSTEM, którzy wybiorą najnowszą dietę z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości”. Tym razem wśród smakowitych propozycji znajdą się między innymi paluszki rybne w chrupiącej sezamowej panierce. Polecamy!

Ryby powinny być nieodłącznym elementem zdrowego odżywiania. Szczególnie warto sięgać po nie w okresie zimowym, ponieważ mają liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Ryby są źródłem łatwo przyswajalnego białka, poprawiają odporność i zdolności intelektualne, mogą działać antydepresyjnie, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

W najnowszej diecie z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości”, która będzie dostępna już od jutra, czwartku 31 stycznia, nie zabraknie zdrowego, lekkiego i smacznego dania rybnego – pieczonych paluszków rybnych w chrupiącej sezamowej panierce. Oprócz nich w diecie znajdzie się również bakaliowa gryczanka z jogurtem, kanapki z twarożkiem „Raffaello” oraz omlet z mozzarellą i pomidorem.

Propozycje dietetyczne z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości”, które pacjenci GACA SYSTEM otrzymują co 14 dni podczas konsultacji, nie tylko kuszą walorami smakowymi, ale równocześnie pomagają w efektywnej redukcji kilogramów. Przepis na paluszki rybne w chrupiącej sezamowej panierce znajdziecie poniżej. Smacznego!

Pieczone paluszki rybne w chrupiącej sezamowej panierce

Pieczone paluszki rybne w chrupiącej sezamowej panierce

Składniki:
mintaj, 160 g
płatki kukurydziane, 25 g
otręby owsiane, 20 g
sezam, 5 g
jogurt gęsty, 160 g
marchew, 70 g
jabłko, 70 g
sok z cytryny, 1 łyżka
olej lniany, 10 g
pieprz czarny mielony do smaku
rozmaryn do smaku
czosnek, 1- 2 ząbki

Wykonanie:
Rybę (dość grube kawałki) kroimy na „paluszki” skrapiamy cytryną, oprószamy pieprzem, rozmarynem i nacieramy czosnkiem. Następnie zalewamy częścią jogurtu i odstawiamy na kilka minut. Płatki, otręby i sezam mieszamy, wsypujemy do foliowego woreczka i rozgniatamy np. wałkiem do ciasta. Kawałki ryby obtaczamy najpierw w jogurcie w którym marynowały się kawałki ryby, a potem w mieszance płatków, sezamu i otrąb. Pieczemy w piekarniku ok. 30 min. w temp. 190 stopni. Marchewkę i jabłko ucieramy na tarce. Dodajemy jogurt, olej lniany i doprawiamy pieprzem.