Każdy pacjent GACA SYSTEM ma wyznaczony cel do zrealizowania. Jest on ustalany indywidualnie na konsultacjach. Redukcja wagi w GACA SYSTEM ma więc na celu nie tylko spadek tkanki tłuszczowej według dowolnie wybranych kryteriów/oczekiwań, ale uzyskanie prawidłowej wagi i w razie potrzeby normalizację problemów zdrowotnych. Dlaczego to takie ważne…?

Czynnik fizjologiczny
Pierwszą kwestią jest tzw. „czynnik fizjologiczny”, czyli doprowadzenie tkanki tłuszczowej do odpowiedniego poziomu w organizmie. GS INDEX jest unikalnym wskaźnikiem, stworzonym przez Konrada Gacę. Służy do sprawdzenia rezultatów każdego pacjenta.

Wynik GS Index pokazuje, jak działa nasz metabolizm. Dzięki niemu można przewidzieć, czy danemu pacjentowi grozi „efekt jo-jo”, czy też nie. Pacjenci, którzy realizują proces redukcji wagi zgodnie z zaleceniami, nie muszą się tego obawiać. Wynik w przedziale 70-90 punktów jest bardzo dobry (choć możliwe jest uzyskanie nawet wyniku powyżej 100). Większość pacjentów kończących proces uzyskuje wynik ok. 88. Jest to średnia na naprawdę bardzo wysokim poziomie. Pomiary są bardzo ważne i są wykonywane przed ostatnią konsultacją terapii, czyli po zakończeniu wyprowadzenia z diety. Służy do tego badanie InBody, które analizuje dokładnie skład ciała, pokazuje, czy proces był realizowany prawidłowo, czy waga została zredukowana ze struktury tkanki tłuszczowej.

GACA SYSTEM edukuje i inspiruje do zmiany stylu życia, do życia aktywnego, zdrowego odżywiania. Jeśli pacjent, który osiągnie GS Index na poziomie np. 110, czyli zakończy proces z wybitnym wynikiem, nie wchłonie wszystkich zasad Mądrego Życia: regularności jedzenia, zdrowego odżywiania, aktywności fizycznej, za to położy się na kanapie i codziennie będzie jadł pizzę i przegryzał batonami, to nie pomoże mu żaden rezultat. Każdy organizm jest w stanie spowolnić swój metabolizm i po prostu przytyć. Nie ma możliwości tak zredukować wagę, żeby bez względu na to, co się później wydarzy, dać gwarancję utrzymania formy. Warto pamiętać: im silniejszy metabolizm (a więc im wyższy wynik GS Index), tym łatwiej utrzymać prawidłową wagę.

A co się dzieje, kiedy ktoś ma wskaźnik 60 albo 70? Taki wynik zdarza się bardzo rzadko. Z pacjentem, który go osiągnął, można jednak popracować nad przyśpieszeniem metabolizmu. Życie po zakończonym procesie redukcji wagi nie powinno być „swobodne”, tylko… zdrowe. Nie znaczy to, że od czasu do czasu nie można zjeść pizzy. Można, ale nie codziennie i nie wieczorem. Bardzo prawdopodobne, że osoba, która uzyska 70 punktów, przytyje po wszystkim, co zje.

Czynnik psychologiczny
Bardzo ważne, aby zakończyć terapię w odpowiednim momencie, czyli po uzyskaniu celu wagowego i wtedy, kiedy pacjent jest głęboko przekonany, że jego forma jest odpowiednia i że nie chce więcej chudnąć.

Jeśli pacjent chce zakończyć proces przed osiągnięciem celu wagowego i komunikuje terapeucie, że dobrze się czuje z tą wagą, ale wewnętrznie nadal tak naprawdę chce jeszcze chudnąć, nie jest to dobry moment na rozpoczęcie etapu wyprowadzenia z diety. To może być błąd, który zniszczy całość terapii.

Ta ciężka, solidna praca była wykonywana po to, aby odnieść długotrwały sukces, a nie tylko na najbliższe miesiące. Po to, aby za rok, pięć, dziesięć lat cieszyć się formą, wyprowadzenie z diety musi być rozpoczęte wtedy, kiedy pacjent tak naprawdę wewnętrznie chce, żeby ono było już zrobione. Będziemy mogli jeść niedietetycznie, ale najpierw musimy zrobić pełne wyprowadzenie z diety w odpowiednim momencie.