Aromatyczny i pełen smaku barszcz ukraiński to jedna ze smakowitych propozycji potraw, które już od jutra, czwartku 14 marca, można znaleźć w najnowszej diecie z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości”. Co jeszcze znajdzie się w zestawie?

Na tradycyjny barszcz ukraiński nie ma jednego przepisu. W zależności od regionu gotowany jest nieco inaczej. My prezentujemy dziś przepis na barszcz ukraiński z jajkiem w fit odsłonie. Nie zabraknie w nim tradycyjnych składników – buraków, kapusty oraz innych jarzyn. To bardzo esencjonalna, sycąca oraz pyszna propozycja na obiad.

Oprócz barszczu ukraińskiego w najnowszej diecie znajdą się również kanapki z serkiem topionym i ogórkiem, krem ananasowo – kokosowy oraz zielona sałatka z prażonym słonecznikiem. Polecamy!

Barszcz ukraiński w fit odsłonie dostępny będzie w najnowszej diecie z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości” już od jutra, czwartku 14 marca, a poniżej prezentujemy przepis na tą zupę.

Barszcz ukraiński

„Barszcz ukraiński” z jajkiem

Składniki:
Buraki czerwone, 70 g
Włoszczyzna mrożona, 20 g
Kapusta pekińska, 10 g
Fasolka szparagowa mrożona, 20 g
Jajo kurze całe, 1 szt.
Żółtko, 1 szt.
Koncentrat pomidorowy 30%, 40 g
Jogurt naturalny 2%, 40 g
Natka pietruszki, 10 g
Liść laurowy, 1-2 szt.
Ziele angielskie, 2-3 szt.
Czosnek suszony lub świeży do smaku
Pieprz czarny do smaku
Olej rzepakowy, 10 g / 1 łyżka

Wykonanie:
Pokrojone w drobną kostkę buraki, włoszczyznę, kapustę pekińską, fasolkę szparagową oraz liść laurowy i ziele angielskie wrzucamy do gorącej wody i gotujemy ok 15 min. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz olej i gotujemy jeszcze 5 min. Jogurt mieszamy z żółtkiem i dodajemy do niego trochę gorącego barszczu dla zahartowania. Całość wlewamy do zupy. Przyprawiamy czosnkiem i pieprzem i gotujemy jeszcze kilka minut. Ugotowane na twardo jajko przekrajamy na pół i dodajemy do barszczu. Całość posypujemy natką pietruszki.