„Dieta grillowa” – propozycja na majówkę z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości”!

Przed nami majówka – czas grilli i spotkań ze znajomymi, ale też kolejne wyzwanie dla osób będących na diecie i tych którzy chcieliby rozpocząć odchudzanie! I tu z pomocą  przychodzi najnowsza dieta z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości” z obiadem i kolacją w wersji na grilla!

„Gyros” z pietruszkowym dipem i sałatką  oraz warzywne piramidki zapiekane z mozzarellą to propozycje na dania w stylu fit z najnowszej diety „Moc dietetycznych rozmaitości”,  dzięki którym  majówkowe spotkania przy grillu ze znajomymi będą przyjemnością!

Poniżej prezentujemy przepis na „Gyros”  z dipem pietruszkowym i sałatką z najnowszej diety dostępnej na już od  piątku 26 kwietnia! 

Zachęcamy do śledzenia   FB Gaca System  – w weekend  zamieścimy tam przepis na „Warzywne piramidki”.

 

„Gyros”  z dipem pietruszkowym i sałatką

Składniki:          

  • Mięso wieprzowo-wołowe bez soli 90 g
  • Ser mozzarella 10 g
  • Jogurt naturalny gęsty 90 g
  • Natka pietruszki 15 g
  • Sałata masłowa 40 g
  • Rzodkiewka 40 g
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Przyprawa gyros bez soli do smaku

Wykonanie:

Mięso przyprawiamy, dzielimy na 2 części i rozpłaszczamy na podłużne placki. Na środku każdego układamy ser i zawijamy mięso w rulon, tak, aby ser znalazł się w środku, a następnie wbijamy wzdłuż grillowe patyczki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 20 min lub na grillu. Jogurt mieszamy lub blendujemy z drobno pokrojoną pietruszką i sokiem z cytryny. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, mieszamy z pokrojoną na plasterki rzodkiewką i polewamy dipem.

Uwaga: Przyprawę gyros możemy zrobić samodzielnie: łącząc w równych proporcjach i mieląc w młynku: gorczycę białą, paprykę słodką i ostrą, czosnek suszony, cebulę suszoną oraz oregano i tymianek.

Smacznego!