Fasolka szparagowa to kolejny sezonowy hit naszych Dietetycznych Rozmaitości! Szczególnie latem, gdy jest najsmaczniejsza i ma najwięcej właściwości odżywczych, warto po nią sięgać. Odchudzającym się z nami osobom proponujemy ją w wersji z pełnoziarnistym makronem, pietruszkowym pesto i serem mozzarellą!  Obok dania z  fasolką w najnowszej diecie nie zabraknie  innych dań opartych o sezonowe produkty takich jak: agrest w czekoladowo-orzechowym kremie, letnia sałatka z rzodkiewką, sałatą, jajkiem i jogurtem, czy też kanapki z serkiem topionym ze szczypiorkiem i z pomidorem.

Zachęcamy do korzystania z „dietetycznych dobrodziejstw lata”,  a dla a wszystkich wielbicieli fasolki prezentujemy przepis na danie z fasolką szparagową:

Fasolka szparagowa z pełnoziarnistym makaronem i pietruszkowym pesto.

Składniki:

  • Fasolka szparagowa  160 g
  • Makaron pełnoziarnisty  60 g
  • Olej słonecznikowy 20 g
  • Natka pietruszki 25 g
  • Sok z cytryny     2 łyżki
  • Słonecznik  20 g
  • Ser mozzarella  25 g

Wykonanie:

Fasolkę szparagową oraz makaron gotujemy ok. 15 min. Ziarna słonecznika, natkę pietruszki, olej i sok z cytryny mieszamy, blendujemy i dodajemy do fasolki z makaronem.  Ciepłe danie posypujemy utartym serem mozzarella.