Czy kotlet w panierce może być fit? Oczywiście, że tak! Już od jutra, wtorku 25 września, będą mieli okazję przekonać się o tym pacjenci GACA SYSTEM, którzy skorzystają z najnowszej aktualizacji systemu żywieniowego z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości”. Tym razem wśród smakowitych propozycji znajdzie się między innymi… fit „schabowy”.

Już od jutra, wtorku 25 września, startuje nowa dieta z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości”. Jak zawsze zadbaliśmy o to, aby zaskoczyć Was niebanalnym połączeniem składników, tak aby zadowolić najbardziej wymagające podniebienia.

Pora więc uchylić rąbka tajemnicy i podzielić się z Wami nowym przepisem na fit obiad. Tym razem będzie to kotlet w panierce, ale nie z bułki tartej tylko z ciecierzycy. Wolicie kotlety z piersi kurczaka czy tradycyjne schabowe? W najnowszej diecie znajdziecie niebanalną propozycję na Fit „schabowego” z piersi kurczaka w panierce z ciecierzycy z puree z selera i sałatką z pomidora.

Propozycje dietetyczne, które nasi pacjenci otrzymują co 14 dni podczas konsultacji, nie tylko kuszą walorami smakowymi, ale równocześnie pomagają w efektywnej redukcji kilogramów. Przepis na to wyjątkowe danie znajdziecie poniżej. Smacznego!

Fit "schabowy" w panierce z ciecierzycy z puree z selera i sałatką z pomidora

Fit „schabowy” w panierce z ciecierzycy z puree z selera i sałatką z pomidora

Składniki:
filet z kurczaka, 140 g
jajko, 1 szt
białko z jajka, 1 szt
olej rzepakowy, 15 g
ziarna ciecierzycy lub panierka z ciecierzycy, 40 g
pomidor, 120 g
cebula, 10 g
seler korzeń, 230 g
czosnek staropolski do smaku
pieprz do smaku

Wykonanie:
Fileta z kurczaka ubijamy tak jak na schabowe, doprawiamy czosnkiem i pieprzem. W miseczce ubijamy jajko i białko, a do drugiej wsypujemy panierkę z ciecierzycy lub zmielone suche ziarno (np. w młynku). Kotlety panierujemy w jajku, a następnie w panierce z ciecierzycy i kolejny raz w jajku. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym olejem. Kotlety po wierzchu delikatnie smarujemy resztą oleju rzepakowego i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20 mim w temperaturze 190 stopni. Obranego i pokrojonego na grube plastry selera pieczemy w piekarniku razem z kotletami, a następnie blendujemy. Pomidory kroimy w plastry, posypujemy drobno pokrojoną cebulką i pieprzem.