Golonka na diecie? ..czemu nie!.. oczywiście w wersji fit, czyli z indyka. Ta propozycja obiadu w najnowszej diecie z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości zapewne ucieszy miłośników mięsnych dań! Oczywiście w nowej diecie nie zabraknie też letnio – sezonowych akcentów. Malinowo – migdałowa owsianka, letnia sałatka z bobem, malinowymi pomidorami i młodą cebulka, oraz prosta wakacyjna szakszuka to dania, które odchudzające się z nami osoby, znajdą obok golonki w najnowszym menu wybierając dietę z cyklu „Moc Dietetycznych Rozmaitości”! A dla wszystkich szukających inspiracji na nowe dania w stylu fit w swojej kuchni przedstawiamy nasz przepis na golonkę z indyka.

Golonka z indyka  z pieczarkami i mozzarellą.

  • Golonka z indyka ze skórą  ok.350 g
  • Pieczarki 70 g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Cebula 30 g
  • Siemię lniane 15 g
  • Ser mozzarella 25 g
  • Burak 90 g
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Pieprz do smaku
  • Natka pietruszki 5 g

Wykonanie:

Golonkę nacieramy czosnkiem, pieprzem i zmielonym siemieniem lnianym wymieszanymi z sokiem z cytryny, obkładamy pieczarkami oraz cebulką, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem ok. 1,30 g. Następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze ok. 30 min. Pięć minut przed zakończeniem pieczenia golonkę posypujemy serem. Buraczki gotujemy i ścieramy na tarce, dodajemy sok z cytryny i sos wypieczony z golonki, a następnie podgrzewamy na patelni do momentu zredukowania płynu. Całość posypujemy natką pietruszki.