Kluski śląskie z jogurtowym  sosem kurkowym – w najnowszej diecie!

Sezon grzybowy w pełni  tak, więc nie może ich zabraknąć w naszych dietach z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości”. W tym roku serwujemy je ze „śląskim akcentem”! Przez najbliższe 2 tygodnie odchudzające się z nami osoby będą miały możliwość wyboru diety, w której główne danie to ? kluski śląskie z jogurtowym sosem kurkowym! Nie zabraknie też sezonowych produktów takich jak papryka czy pomidory  w innych posiłkach. Na śniadanie proponujemy kanapki z paprykarzem a na kolację sałatkę z papryką, pomidorem i mozzarellą. Natomiast łasuchów lubiących słodkie dania na pewno ucieszy owsiany budyń czekoladowy z orzechami na drugie  śniadanie! Dieta dla aktywnych użytkowników portalu dostępna jest już od 17 września , a dla wszystkich mających ochotę spróbować  pysznego dania głównego  z naszej najnowszej diety prezentujemy przepis :

Kluski śląskie w sosie kurkowym

Składniki

  • Ziemniaki 68 g
  • Mąka ziemniaczana 17 g
  • Kurki/świeże grzyby 90 g
  • Jogurt grecki 100 g
  • Pomidor 90g
  • Cebula 30 g
  • Masło bez dodatków 14 g

Wykonanie

Kluski: Ugotowane ziemniaki , rozgniatamy,  po przestudzeniu  łączymy z mąką i wyrabiamy ciasto z  którego formujemy małe kulki , robiąc w każdej delikatny dołek. Kluski wrzucamy do wrzątku i gotujemy do wypłynięcia  na wierzch.

Sos: Kurki i cebulę (3/4 porcji) kroimy, dodajemy masło, kilka łyżek wody  i dusimy  pod przykryciem na małym ogniu  ok. 5 min. w  razie potrzeby uzupełniając wodę. Na koniec dodajemy jogurt i  podgrzewamy  cały czas mieszając do momentu zgęstnienia płynu.  Sosem polewamy kluski.

Sałatka: Pomidory kroimy w plastry i dodajemy cebulkę .