Już od jutra, wtorku 23 października, dostępna będzie kolejna propozycja dietetyczna dla pacjentów GACA SYSTEM. Tym razem wśród proponowanych dań znajdzie się m.in. kotlet mielony w wersji fit w smakowitej odsłonie z dodatkiem sezonowych jesiennych warzyw – buraków oraz puree z kalafiora.

Już od jutra, wtorku 23 października, startuje nowa dieta z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości”. Tym razem w kulinarnych propozycjach na śniadanie, obiad i kolację nie zabraknie dań bazujących na pysznych, kolorowych i, co najważniejsze, zdrowych jesiennych warzywach – dyni, burakach czy papryce.

Pacjenci GACA SYSTEM, co dwa tygodnie podczas konsultacji, otrzymują propozycje z najnowszej puli diet z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości”. Dania pomagają w efektywnej redukcji kilogramów, są nie tylko smaczne i zdrowe, ale również proste w przygotowaniu. Bazują na nieprzetworzonych, łatwo dostępnych produktach. Proponowane przepisy nie powtarzają się i są aktualizowane co 14 dni.

Już dziś prezentujemy przepis na Kotlety mielone w wersji fit z buraczkami i puree z kalafiora, które będą dostępne w najnowszej diecie już od wtorku, 23 października. Smacznego!

Kotlety mielone w wersji fit z buraczkami i puree z kalafiora

Kotlety mielone w wersji fit z buraczkami i puree z kalafiora

Składniki:
łopatka wieprzowa mielona, 110 g
białko z jajka, 1 sztuka (L)
soczewica czerwona, 30 g
cebula biała, 10 g
mleko, 25 g
kalafior, 100 g
masło, 10 g
buraki czerwone, 130 g
cytryna, 1 łyżka
jogurt, 20 g
pieprz prawdziwy do smaku

Sposób przygotowania:

Do mielonego mięsa dodajemy białko i utartą na tartce cebulę, a następnie zmielone, suche ziarna soczewicy i formujemy kotlety. Pieczemy w piekarniku przez około 40 minut. Buraka pieczemy lub gotujemy i ścieramy na grubych oczkach na tarce, dodajemy jogurt i sok z cytryny. Kalafiora gotujemy, następnie dodajemy mleko i masło i wszystko blendujemy.