Wakacje trwają, a my wraz z najnowszą dietą z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości przenosimy się do słonecznych Włoch, proponując, kolejne danie z tego pięknego kraju, czyli Risotto z kukurydzą groszkiem i.. lubczykiem! Proste smaczne i w stylu fit! W najnowszej diecie nie zabraknie również innych dań z sezonowymi produktami tj. kanapki ze świeżym ogórkiem i młodą cebulką, „Fruit fool”, śliwki oraz sałatka z sezonowych warzyw. A dla wszystkich lubiących włoską kuchnię prezentujemy prosty przepis na risotto!

Risotto z kukurydzą, groszkiem i lubczykiem

Składniki:

  • Filet z piersi  kurczaka 120 g
  • Ryż brązowy 50 g
  • Kukurydza świeża  z kolby 60 g
  • Groszek zielony 60 g
  • Masło bez dodatków  10 g
  • Lubczyk  świeży lub suszony do smaku
  • Pieprz czarny do smaku

Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do ok. 700 ml zimnej wody i gotujemy ok. 10 min. Następnie dorzucamy do gotującego się mięsa groszek, kukurydzę i lubczyk i gotujemy jeszcze ok. 12 minut, odcedzamy a w pozostałym bulionie gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu. ok. 5 min przed końcem gotowania do ryżu dodajemy wyjęte wcześniej mięso oraz warzywa i gotujemy na małym ogniu do momentu zredukowania bulionu. Na koniec dodajemy masło i przyprawiamy pieprzem.

Smacznego!