Truskawki i szparagi królują na wiosennych straganach i stołach, tak więc nie może ich również zabraknąć w najnowszej diecie z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości”. Tym razem wśród fit propozycji znajdą się dania wegetariańskie:

  • kanapka z pastą jajeczną, szczypiorkiem i ogórkiem
  • kokosowy krem z truskawkami
  • pieczona cukinia faszerowana soczewicą i słonecznikiem
  • sałatka ze szparagami, rukolą i pomidorami

Proponowane dania nie tylko „kuszą” walorami smakowymi, są urozmaicone i proste w przygotowaniu, ale co najważniejsze, w odpowiednio dla każdego dobranej gramaturze pomagają w efektywnej redukcji kilogramów.

A dla wszystkich, którzy chcą odżywiać się w stylu fit, prezentujemy przepis na cukinię faszerowaną zieloną soczewicą i słonecznikiem z najnowszej diety dostępnej  już od piątku 24 maja.  Smacznego!

Zapiekana cukinia faszerowana soczewicą i słonecznikiem

Składniki:      

  • cukinia mała  (ok 350 g)
  • soczewica zielona  50 g
  • słonecznik, nasiona  30  g
  • czosnek  2 ząbki
  • olej rzepakowy  10 g
  • natka pietruszk i 10 g
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

Cukinię przekrajamy wzdłuż na pól i delikatnie wydrążamy środek. Soczewicę gotujemy ok. 30 min. Słonecznik podprażamy na suchej patelni i mielimy np. w młynku. Soczewicę, słonecznik oraz wydrążoną część cukinii mieszamy, przyprawiamy, dodajemy olej i całość blendujemy. Farszem wypełniamy połówki cukinii. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 40 min. Po upieczeniu ozdabiamy pietruszką .