Już od najbliższego piątku, 29 marca, dostępna będzie najnowsza dieta z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości”. Tym razem wśród potraw z najświeższej puli diet znajdzie się kolejna propozycja z kuchni włoskiej, ale w fit wydaniu. Polecamy!

Macie czasem ochotę będąc na diecie na jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej, czyli na.. pizzę ? Teraz to będzie możliwe, bo już od najbliższego piątku „Pizza z pieczarkami”  będzie głównym daniem w najnowszej diecie z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości” !

Oprócz „Pizzy z pieczarkami”  wśród najnowszych propozycji fit posiłków znajdą się również: pomarańczowo-jabłkowa owsianka, kanapki z buraczkowym hummusem oraz wiosenna sałatka z rzodkiewką, szczypiorkiem i białym serem.

Już dziś prezentujemy przepis na „Pizzę z pieczarkami” w stylu fit.

Pizza  z pieczarkami

  • Mięso mielone z piersi indyka 160 g
  • Soczewica czerwona, nasiona suche 20 g
  • Jajo kurze całe 1 szt
  • Papryka czerwona 50 g
  • Cebula 40 g
  • Pieczarki 100 g
  • Pomidor 100 g
  • Ser Mozzarella 70 g
  • Koncentrat pomidorowy 40 g
  • Oregano do smaku
  • Czosnek świeży 2-3 ząbki
  • Pieprz czarny do smaku
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka

Wykonanie:

Mięso mielone  mieszamy z jajkiem oraz  zmielonymi suchymi ziarnami soczewicy  i formujemy cienki  placek –  najprościej w tortownicy  o średnicy  max. 22 cm.  Koncentrat pomidorowy mieszamy  z oregano, pieprzem oraz czosnkiem,  rozrabiamy z wodą do konsystencji ketchupu i smarujemy nim placek. Na placku  układamy pokrojone w plastry pomidory , cebulę,  pieczarki,  paprykę i  drobno posiekany czosnek . Całość posypujemy oregano i startym na tarce serem . Na koniec  skrapiamy pizzę  oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20-25 min.

Smacznego!