W piątek świętowaliśmy piątą rocznicę otwarcia GACA CENTRUM LUBLIN w Galerii GALA. Był tort w wersji fit, najlepsze życzenia, a na koniec odśpiewaliśmy wspólnie „Sto lat”.

Obchody pięciolecia były połączone z inspirującymi warsztatami kulinarnymi i spotkaniem z GACA Fit HOTEL. Nasi pacjenci mieli okazję dowiedzieć się więcej o autorskim hotelu Konrada Gacy i udoskonalić swoje kulinarne umiejętności oraz poznać tajniki sztuki kulinarnej w stylu fit.

Uczestnicy spotkania mogli zobaczyć z bliska, na czym polega przygotowywanie wybranych potraw kuchni fit, serwowanych w hotelowej restauracji. Kucharze udzielili również praktycznych wskazówek, dotyczących choćby tego, jak wybierać najlepsze pomarańcze, awokado czy wołowinę. Widzowie dowiedzieli się również, co zrobić, aby szczypiorek zachował smak i jak zneutralizować przykry zapach czosnku.

– Warsztaty kulinarne bardzo mi się podobały. Dowiedziałam się podczas nich wielu ciekawostek m.in. jaką wołowinę należy kupować, czy jak samodzielnie przyrządzić chałwę w wersji fit. Spróbuję wykonać ją w domu, bo nie ma przy niej dużo pracy, a jest bardzo efektowna i smaczna – mówi pani Zofia Zatorska, która z naszym ośrodkiem związana jest od kilku lat. – Popróbowałam dzisiaj po trochu wszystkiego: serniczka, tortu, sałatki czy chałwy z miodem, sezamem i słonecznikiem – pychotka – dodaje pani Janina Bielec, która uczestniczyła w piątkowym spotkaniu.

– Jestem już drugi raz na tego typu spotkaniu. Pierwszy raz miałem okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych podczas turnusu w GACA Fit HOTEL w Kazimierzu Dolnym. Dziś przyjechałem razem z żoną. W takim spotkaniu najistotniejsze jest to, że pokazy kulinarne są przygotowane w fachowy sposób. Potrawy były przyrządzane bardzo profesjonalnie. Wołowina była na przykład na początku troszkę podsmażona, potem podduszona – mówi uczestnik warsztatów pan Jerzy. – Jestem bardzo zadowolona, że wzięłam udział w spotkaniu. Dowiedzieliśmy się, jakie produkty należy wybierać, jak je przechowywać. Otrzymaliśmy wiele praktycznych wskazówek. Nigdy bym nie przypuszczała, że do gotowania kalafiora trzeba wrzucić trochę koperku albo, że z czosnku trzeba wyciąć malutką część, aby nie było go czuć dodaje żona pana Jerzego.

Nasi pacjenci mieli również okazję samodzielnie przygotować danie pod okiem profesjonalistów z GACA Fit HOTEL. Miałem okazję wziąć udział w konkursie na najładniej podane danie i otrzymałem super nagrodę – przetwory ze spiżarni GACA Fit HOTEL, które planowałem sobie kupić. 🙂 Próbowałem dzisiaj fit potraw, które przyrządzali podczas warsztatów kucharze. Bardzo smakował mi makaron z kozim serem. Wszystko bardzo mi się podobało, szczególnie pokazy kulinarne kucharzy – mówi pan Marek Bocian.

Wszystkim naszym pacjentom z okazji pięciolecia życzymy dalszych sukcesów oraz jak najwięcej radości, jaką daje aktywność fizyczna i zdrowy styl życia!