Czy wiesz, że… burak i jego właściwości

 

Czy wiecie, że …pierwszy barszcz wcale nie był robiony z buraków? Głównym składnikiem były owoce i łodyga rośliny o nazwie „barszcz zwyczajny”.

Naturalne lekarstwo

W tym czasie czerwony burak używany był jako lek. Kwas lub sok z niego spożywano z myślą o zbiciu gorączki, rozprawieniu się z bólem głowy, infekcją wirusową, stanem zapalnym, albo innymi skutkami zbyt intensywnych „zakrapianych” imprez. Był także podawany na złagodzenie kaszlu i wzmocnienie odporności.

Na serce i depresję

Właściwości buraka nadal są doceniane. Polecany jest osobom cierpiącym na anemię, a substancje znajdujące się w soku poszerzają światło naczyń krwionośnych co jest pomocne w profilaktyce zmian miażdżycowych, zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym udaru mózgu, choroby niedokrwiennej serca i zawału mięśnia sercowego. Może być również pomocny w przeciwdziałaniu depresji.

Na odchudzanie

Podczas odchudzania sok z buraka odkwasza organizm, poprawia przemianę materii i wspomaga oczyszczanie z toksyn powstających podczas procesów metabolicznych, a zawarty w nim błonnik usprawnia pracę jelit, dając jednocześnie uczucie sytości. Unikalny skład warzywa poprawia kondycję organizmu, w tym również wygląd skóry, a regularne picie soku z buraka spowalnia procesy starzenia się naszego ciała.

Ciekawostka

Sok z buraka wykorzystywany jako naturalny doping w sporcie np. przez biegaczy. Badacze z Exeter University w Wielkiej Brytanii uważają, że sok z buraka ćwikłowego jest znakomitym napojem energetyzującym. Ich doświadczenia wykazały, że zwiększa on o kilkanaście procent wytrzymałość człowieka, pozwalając mu być odpowiednio dłużej aktywnym fizycznie i wytrzymywać większe obciążenia, oszczędniej wydatkując energię.

Zebrał: Jarosław Juć – konsultant Gaca System