Końcówka lata pachnie pomidorami. To właśnie teraz są najsmaczniejsze!  Pyszne, słodkie i pachnące wakacjami! Dlatego też nie mogło ich zabraknąć w aktualnej diecie z cyklu Moc dietetycznych rozmaitości. Pomidory nadziewane mielonym mięsem z indyka i ciecierzycą i zapiekane z mozzarellą to danie główne najnowszego zestawu, który już od dzisiaj spośród innych zestawów będą mogły wybrać odchudzające się z nami osoby. W najnowszej diecie znajdą się również inne letnie przysmaki: borówkowa owsianka z jogurtem kokosowym, sałatka z sezonowych warzyw oraz pyszne placuszki z.. fasolki szparagowej  na kolację! A dla wszystkich  fanów pomidorów przedstawiamy przepis na ich pyszną „zapiekaną” wersję.

Zapiekane pomidory

Składniki:

  • Pomidory ok. 450 g ( 2 duże)
  • Żółtko 1 szt.
  • Mielone mięso z piersi indyka bez soli 70 g
  • Ciecierzyca 20 g
  • Ser mozzarella 25 g
  • Olej rzepakowy 10 g
  • Natka pietruszki 5 g

Wykonanie:

Pomidory kroimy na pół i wydrążamy z nich środki, które dodajemy do mielonego mięsa z indyka. Oba składniki mieszamy i podgrzewamy na patelni do momentu zredukowania soku z pomidorów, na koniec dodajemy zmielone suche ziarna ciecierzycy oraz żółtko i tak powstałym farszem nadziewamy połówki pomidorów. Na wierzchu układamy utarty ser. Pieczemy ok. 15-20 min w temp 180 stopni. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki.